De Koninklijke Muziekmaatschappij Moed en Volharding bestaat 122 jaar en is daarmee de oudste vereniging of sociëteit, zoals vroeger gezegd werd, van Atom en omstreken.
De oprichting van ’t muziek van Atom eind negentiende eeuw is waarschijnlijk te plaatsen in de politieke tegenstelling Daensisten-Katholieken, die in Atom heviger was dan gelijk waar. De Daensisten hadden reeds een fanfare, namelijk ‘Groeien en Bloeien’. De traditionele katholieken konden niet achterblijven en stichtten in 1896 hun eigen fanfare ‘Moed en Volharding’. De oprichters kozen deze leuze omdat de muzikanten veel moed en volharding moesten tonen om in de fanfare te spelen. Zo moesten ze heel veel oefenen en soms door weer en wind marcheren. De vereniging kreeg naam en faam door het opluisteren van zowat alle vaderlandslievende en kerkelijke plechtigheden. Hun eerste lokaal was in het estaminet van Aloïs Goubert op de Kat. Het ledenaantal groeide stelselmatig. Tussen de beide Wereldoorlogen telde de fanfare 44 leden. Het lokaal was toen ondergebracht in het Gildenhuis in de Nieuwstraat, waar nu de KSA is. In 1954 verhuisde de vereniging naar zaal Moderna bij Sjakken in de Madeleinestraat. De officiële naam van de fanfare luidde: ‘De Katholieke Muziekmaatschappij Moed en Volharding’. Toen ze de titel van ‘Koninklijk’ kregen in 1956 verdween het woord ’Katholiek’ heIemaal. In 1962 werd de ‘moesj’ (kepi) ingevoerd. Een jaar later werd de straat overgestoken en werd het Casino, bij den Brozen, het lokaal. In 1968 werden de dochters van de muzikanten ingeschakeld en ontstond het majoretten-trommelkorps. Rond die tijd werd de fanfare omgedoopt naar harmonie, wat concreet inhoudt dat ook houtblazers zoals fluiten en klarinetten in de vereniging opgenomen werden. De eerste vrouw die effectief in de harmonie ging spelen was Ciska Kiekens in 1969. Dat doet ze trouwens nog steeds en ze is lange tijd zelfs voorzitster geweest. Een jaar later kregen de leden een eerste kostuum aangemeten. In 1989 kocht de harmonie de Borrekentschool en werd er begonnen aan een grondige verbouwing. Het nieuwe repetitielokaal werd in 1992 ingezegend door pastoor Schokkaert en doet nu nog steeds dienst als oefenruimte.
De harmonie bestaat uit een zestigtal muzikanten waarin alle klankkleuren en instrumenten vertegenwoordigd zijn. De huidige dirigent, Cary De Clercq, heeft de taak om de harmonie naar muzikale hoogtepunten te leiden. Naast de harmonie heeft Moed en Volharding ook een jeugdmuziekgroep. Onder leiding van Ruben Wybo zorgt ze voor de muzikale voedingsbodem van de harmonie. Het is een enthousiaste groep van 30 beginnende muzikanten die samen willen leren musiceren. Hun programma bestaat uit amusement- en filmmuziek en wordt aangevuld met rock/boogie, jazz, blues, musicals en klassiek. Sinds 2010 bestaat er ook een groep slagwerkers van zo’n 20 muzikanten, Atom Percussion. Hun repertoire is zeer uiteenlopend. Ze brengen een waaier aan klassieke en moderne muziek. Vorige maand wonnen ze trouwens het Belgisch kampioenschap voor percussie-ensembles. Een uitmuntende prestatie van dirigent Gunther Goossens en zijn slagwerkers.
Moed en Volharding is een harmonie in beweging en dat mogen we gerust letterlijk nemen. Ze zijn heel vaak te bewonderen bij evenementen zoals kermis, mei-avond, jaarmarkt, turfboerstoet, 11 november-herdenking, boerenmarkt, halfoogstfeesten, cultuurmarkt, 11 juli-viering,… Een concert meepikken? Keuze genoeg. In december of januari is er afwisselend een kerst- of nieuwjaarsconcert in de kerk. Ieder jaar in de lente is er ook een themaconcert. In de zomer zijn ze aanwezig aan zee voor verschillende kioskconcerten. En in oktober organiseren ze een tweedaagse Music Happening met telkens een ander onderwerp. Zeker de moeite waard.
Moed en Volharding gaf in het verleden en geeft nu nog steeds een enorme meerwaarde aan ons dorp. Samen met de vele andere verenigingen en organisaties vormt zij een belangrijke schakel in het zich thuis voelen van de mensen van Atom in hun geliefde dorp.